Stichting Kindertehuis Pinokio

Zo werkt onze boerderij
16 Februari 2011
Sinds het begin van de bouw van ons kindertehuis hebben we ook een boederij. De boerderij staat achterop ons terrein.

De boerderij zorgt zeer veel producten en is voor ons een grote kostenbesparing. We hebben een boerin in dienst, welke ook in de boerderij woont, ze heeft een hulpje en als ondersteuning heeft ze regelmatig hulp van onze grote jongens. Een enkele keer worden er 2 mannen ingehuurd bij grotere werkzaamheden. De productie van de boerderij leverd meer op als hetgeen wij kunnen opeten met de kinderen. Wij verkopen regelmatig onze producten en zo worden de kosten van de boerderij erg laag gehouden.

Uiteraard is er weinig verschil tussen een boerderij hier en in Nederland. De boerin (net zo sterk en gewiekst als een boer) staat vroeg op om voor zijn beesten te zorgen.

We houden hier ook een groot aantal dieren en onze productie wordt aangevuld met land- en tuinbouw. Een deel van de tuinbouw werkt helaas niet zo goed vanwege constante vrij harde wind uit zee, die veel zout meeneemt, kruipend ongedierte en de bijna onmogelijkheid om adequate te kunnen besproeien.

Ook is de grond niet altijd zonder meer geschikt om alles te kunnen verbouwen. Om echt goede resultaten te krijgen moet vaak dagelijks water met koemest gegeven worden.

Tussen alle bedrijven door moeten het vee regelmatig verweid worden, ingeënt, gebadderd en behandeld tegen insecten en andere beesten. In onze winterperiode (juni-september), moet het voer gesneden en gemalen worden voor het rundvee. Het voer voor de overige beesten komt in principe uit zakken die wij kant-en-klaar kopen. Met uitzondering van de geoogste maïs die schoongemaakt moet worden en geleegd.

Onze vogelsoorten zijn kippen, kwartels, kalkoenen, eenden en ganzen. Al het pluimvee moeten bevrijd worden van hun eieren om te voorkomen dat de leg stopt en wij eieren moeten gaan kopen. Kippen, kwartels en kalkoenen worden bij ons gebruikt voor consumptie.

De eenden en ganzen lopen over het algemeen rond zonder gevaar voor eigen leven, het grootste gevaar voor deze dieren zijn de slangen welke soms een graantje meepikken van onze boerderij. Het overschot aan kwartels, kalkoenen en heel veel eieren worden verkocht.

s Morgens vroeg worden de melkkoeien ontdaan van hun vracht. Helaas is de opbrengst per koe niet zo groot als in Nederland wat vooral komt door het andere type gras dat wij hier hebben. Ons gras moet zon, zee en zout bestand zijn. Gemiddeld geven onze koeien een 5 tot maximaal 10 liter melk per dag dat primair voor de kleine kinderen bestemd is voor in de pap of om te drinken. De grote kinderen en volwassenen gebruiken de melk alleen maar in de koffie en hebben dan niet zo veel nodig.

Ik wil U toch niet een lijstje onthouden met enkele wel zeer sprekende cijfers. Uiteraard zijn de cijfers allemaal zeer globaal, omdat zowel productie als consumptie ieder jaar en jaargetijde anders is.


Huidige dieren op de boerderij :
koeien6stuks
varkens30stuks
kippen60stuks
kwartels240stuks
eenden60stuks
Productie :
kwartel eieren 50.000 stuks/jaar
kippen eieren 3.800 stuks/jaar
melk 7.500 liter/jaar
maïs 700 kilo/jaar
zwarte bonen 700 kilo/jaar

Van sommige producten hebben wij te weinig gegevens om echt een getal neer te zetten, zoals eendeneieren, maniok wortel, zoete aardappelen, fruit en bananen, kokosnoten en producten uit de moestuin.