Stichting Kindertehuis Pinokio

De wederwaardigheden van onze geliefde bus
Maart 2008

U heeft al kunnen lezen dat ons trouwe vervoermiddel ons in de steek heeft gelaten. Slijtage zal wel de oorzaak zijn geweest.

Het grootste probleem is echter het feit dat onze bus een automaat is en geen handgeschakelde bak heeft. De meeste monteurs durven dit soort werk niet aan (waarschijnlijk gelukkig maar) los van het feit dat materiaal voor herstel uiterst moeilijk is de krijgen. Na de ravage van de eerste sleep poging moest er natuurlijk wel het een en ander aan de bus gedaan worden.. Terug van onze vakantie in Sao Fidelis herinnerde Soraia zich ineens dat er in Guaximdiba – niet zo ver bij ons vandaan in onze gemeente – eenzelfde bus als die van ons rond rijdt die duidelijk enige aanpassingen heeft ondergaan. Gelukkig heeft Soraia overal familieleden wonen zodat wij in een mum van tijd het adres van de eigenaar hadden. Dit bleek een oudelektricien te zijn die de bus zelf had omgebouwd en aangepast. Na wat heen en weer gepraat verklaarde hij zich bereid onze bus te herstellen en wel op de volgende manier: een nieuwe motor en versnellingsbak. Motor en bak zouden dan van Mercedes zijn een merk dat hier wordt geproduceerd en behoorlijk populair is voor vrachtwagens. Ook nu wist Soraia wel weer een familielid die het sleepwerk van Sao Fidelis naar ons toe zou kunnen doen. Mooier nog, zij regelde dit even gratis en voor niets. Mooi, nu was de bus in ieder geval weer terug in onze gemeente en onder handbereik waardoor wij de reparatie veel beter in de gaten konden houden. Soraia kreeg het adres van een vragenwagen annex tractor reparateur.. Voor het eerst was het geluk met ons: de man vertelde Soraia dat hij een handgeschakelde bak van Ford had liggen. Wel niet van hem, maar de eigenaar bood ons de bak spontaan “voor nop”aan. Zo’n aanbod kan je natuurlijk niet laten lopen. Om de bak te plaatsen moest de bus weer versleept worden naar een dorpje ca. 20 km verder op. Hiervoor werd een eigenaar van een zware trekker gevonden die dit ook al gratis aanbod. Deze actie ging voorspoedig tot de aankomst in het dorp van de reparateur. Hier nam de trekker een te ruime bocht waardoor de bus eindigde tegen een boom met als gevolg een zwaar beschadigd spatbord. Gelukkig is dit van fiber zodat reparatie niet al te moeilijk zal zijn. Al met al heeft de reparatie toch langer geduurd dan gedacht: doordat een automatische bak groter is dan een handgeschakelde moesten allerlei onderdelen worden aangepast.

Uiteindelijk was onze bus de eerste week van mei klaar en werd met groot gejuich van de kinderen hier ontvangen. Een aantal van de grotere meisjes was zo enthousiast dat zij spontaan aanboden de grote schoonmaak van het interieur op zich te nemen. Zo gezegd zo gedaan en de volgende morgen konden alle kinderen een kwartiertje langer slapen en werden ze in één keer naar school gebracht. Een wel zeer ongelukkig begonnen gebeurtenis is met groot succes afgesloten