Stichting Kindertehuis Pinokio

De nieuwe werkplaats
Augustus 2006

Eindelijk is het zover. Na een hele tijd op een laag pitje te hebben gestaan hebben wij in nazomer de nieuwe werkplaats afgemaakt. Wat nog ontbrak was de afwerking van de vloeren zowel binnen als buiten en uiteraard planken aan de muren om het materiaal te bewaren.

De vloeren werden ingeschuurd. Nadat dit alles klaar was. restte slechts het aanleggen van de elektra en het aanbrengen van de planken. Ook dat is inmiddels allemaal gebeurd en wij hebben nu een zeer ruime en volledig overzichtelijke werkruimte met een aparte ruimte voor de meeste machines.

Deze nieuwe ruimte is werkelijk een weelde om in te werken, er ontbreken nog slechts wat werkbanken, maar deze zullen binnenkort wel komen.

Interne verhuizingen:

Veel ruimtes in het tehuis zijn in de loop der tijd te klein geworden zodat er enige aanpassing noodzakelijk waren:

Naaikamer:
Nu de nieuwe werkplaats in gebruik is genomen en de oude binnenshuis is ontruimd, is deze ruimte ter beschikking gekomen voor de nieuwe naaikamer. De niet al te krappe jas waar deze in zat bleek toch veel te krap te zijn met het groeiende aantal kinderen en de wens van o.a. Lucia en Jamilia om een plek te hebben waar zij hun werk ook rustig kunnen laten liggen tot de volgende dag, beschermd tegen nieuwsgierige handjes. De naaikamer is een belangrijk ruimte in het tehuis. Hier wordt niet allen kleding gemaakt en hersteld maar ook de kinderen geleerd met naald en draad te werken. Het is grappig te merken dat ook de jongens leuk vinden iets met hun handen te doen. Daarnaast is er een radio aanwezig en worden de laatste roddels uitgewisseld. Een soort dagelijks ontmoetings plaats want de rest van het personeel is mobiel en door het hele huis verspreid.

Na bijna 10 jaren als werkplaats te hebben gefungeerd was er wel enig opknapwerk aan deze ruimte te doen. De muren hadden natuurlijk gaten van de oude planken, het plafond moest rondom de lampen worden gestuukt, de vloer gerepareerd om er plavuizen in te kunnen leggen. Elektra moest worden aangelegd want hier kunnen wij niet werken met bouwstroom kasten, maar moet een naaimachine netjes in een stopcontact worden aangesloten. De nieuwe ruimte is met z’n ruim 85 tegen 66 m2 flink wat groter en biedt goede mogelijkheden om wat afgescheiden hoeken te creëren omdat in het midden twee muren waren opgetrokken Hierdoor is de ruimte optisch in vieren te delen: 1 voor de naaister, 1 voor de kinderen, 1 voor Jamilia en 1 voor Lucia. Als Jamilia en Lucia geen belangrijk werk te doen hebben zijn zij graag in de naaikamer dingen aan het creëren voor de kinderen en het tehuis. Al zijn deze uitgaven niet begroot zijn wij genoodzaakt geweest om een begin te maken aan de opknap beurt anders zijn de interne verhuizing niet mogelijk. Het spreekt voor zich dat wij hiervoor nog wel wat financiële steun kunnen gebruiken. Gelukkig waren de veranderingen niet zo groot waardoor het totaal bedrag ook niet zo schrikbarend hoog is geworden. De totale kosten van deze aanpassing is Euro 2.500,00 Iedere hulp is meer dan van harte welkom.

Bibliotheek:
Nu de oude naaikamer leeg komt kunnen wij de bibliotheek gaan verhuizen naar de oude naaikamer. Ook de jas van de bibliotheek is absoluut te krap geworden en heeft meer licht en ruimte nodig. Welnu beiden zijn in de oude naaikamer wel voor handen. Doordat de naaikamer een stuk breder is dan de oude bibliotheek kunnen wij daar ook een boekenkast in het midden zetten uiteraard niet te hoog om niet het overzicht kwijt te raken. Hiermee krijgen wij zo’n 42 meter boekenplanken er bij. Voor de nieuwe boekenkasten is wat hout nodig en arbeidsloon van een timmerman, maar daar zullen geen grote bedragen in gaan zitten. Naast hun huiswerk krijgen de kinderen van de laagste school klassen ieder dag lees lessen in de bibliotheek.

Extra huiskamer:
Zodra de verhuizing van de bibliotheek rond is – kunt u het zich voorstellen zo’n 5000 boeken te moeten verhuizen en herindellen? – kan de oude bibliotheek omgetoverd worden tot een tweede huiskamer. Zoals wij al eerder schreven is dit zo langzamerhand een dringende noodzaak geworden. De aller kleinsten willen heel graag andere dingen zien op de TV dan de wat grotere en beiden groepen moet om ca. 8 uur naar bed. Weinig gelegenheid ergo om hen om de beurt na de zin te maken. Als wij bezoek ontvangen in de huiskamer worden de kinderen van hun enige TV uurtje berooft. Nu met een tweede huiskamer hebben wij een uitwijk mogelijkheid.

Deze ruimte is in wezen in een handomdraai omgetoverd tot TV kamer en wij hebben alleen een of twee extra banken nodig en een boel losse kussens. Een nieuwe televisie hebben wij al – cadeautje via Catheleijne – groot genoeg zodat alle kinderen goed kunnen kijken.

Rob