Stichting Kindertehuis Pinokio

Een gehoorapparaat voor Marta
Februari 2006

Marta is 7 september 2002 bij ons gebracht door de Raad van de Kinderbescherming, hoog zwanger, stokdof en zonder een enkel document. Niemand weet hoe oud zij is, wat haar werkelijke naam is, of waar zij vandaan komt.

Daarnaast was zij erg moeilijk, wilde voortdurend weglopen en wij konden er geen hoogte van krijgen wat er in haar hoofd omging. Wij wilden graag laten onderzoeken wat aan haar gehoor mankeerde en op een dag gingen wij met haar naar Campos om een specialist te raadplegen. Voordat wij bij de arts kwamen, in een ogenblik van onoplettendheid, was Marta verdwenen. Na lang zoeken vonden wij haar in het busstation. Het bleek dat het busstation voor haar zeer bekend terrein was.

Na deze escapade besloten wij wat langer te wachten om opnieuw met haar naar de grote stad te gaan tot zij geen neiging meer vertoonde om weg te lopen. Marta heeft voordat zij bij ons kwam 3 jaar rond gezworven en had moeite om zich aan een geregeld leven aan te passen. Augustus verleden jaar vonden wij dat wij opnieuw een kans konden wagen en gingen opnieuw naar de specialist die na het consult een oormeting vroeg. Na vele onderzoeken werd besloten dat een gehoorapparaat haar niet zou kunnen genezen maar allicht enige verbetering zou kunnen brengen aan haar gehoor.

Marta

Toen wij een prijsopgaven gingen vragen voor het desbetreffende gehoorapparaat schrokken wij erg. Het moest slechts R$ 3.600.,00 (ca euro 1400.-) kosten, een bedrag dat erg hoog voor ons was. Opgeven wilden wij niet en we besloten een verzoek in te dienen bij de gemeente voor dekking van de aanschaf. De gemeente antwoordde negatief, toen gingen wij zoals hier gebruikelijk is, wij naar de rechter om die hulp te vragen. De rechter was heel snel met zijn oordeel. De gemeente moest helpen en met een rechterlijk bevel was het apparaat snel gekocht.

Marta is heel gelukkig met haar apparaat en hoewel wij nog niet weten hoeveel zij kan horen, kunnen wij wel merken dat zij al bezig is woordjes te zeggen. Zij moet nl. alle woorden leren. Het is een proces zoals een klein kind doormaakt als zij beginnen te praten.

Het zou fantastisch zijn als Marta leert praten want dan zullen wij eindelijk met haar kunnen communiceren en er achter komen wat in haar hoofd omgaat. Zij is voor ons nog steeds een gesloten boek.

Lucia