Stichting Kindertehuis Pinokio

Dia Dos Logos - Spelletjes dag
Augustus 2001

Spanning en sensatie daar is iedereen altijd wel voor in op Pinokio dus besloten wij, als vrijwilligers, de kleintjes tot 12 jaar te verrassen op een ouderwetse spelletjes middag. Ik moest wel weer even diep in mijn geheugen graven om terug te gaan naar mijn vroegere kinderpartijtjes maar al snel kwamen de toppers naar boven zoals:

 • Koekhappen (nu hebben ze in Brazilië niet van die lekkere ontbijtkoek die wij gebruiken dus het alternatief werd gedroogde goyabada met suiker).
 • Snoephappen in een bak water (er gaat hier niks boven een heerlijke soppige "coco bala").
 • Spijkerpoepen (voor het geval u zich nu pijnlijke taferelen gaat voorstellen: touwtje met een spijker om het middel gebonden en proberen de spijker in een fles te mikken).
 • Zaklopen
 • Eierlopen (onze boerin Nina was het daar uiteraard niet mee eens, zulke kostbare eitjes te verspillen dus het werd knikker lopen).
 • Verkleed estafette (zo snel mogelijk naar een plek met kleren rennen, aantrekken, rennen en weer uittrekken en reken maar dat het niet makkelijk is om met 30 graden als een Eskimo rond te hobbelen).

  De kinderen werden in vier groepjes verdeeld van allemaal ongeveer dezelfde leeftijdscategorie en een paar dames uit de bovenbouw werden ingeschakeld als leidsters om de scores bij te houden. Voor het startsignaal werden de spelletjes nog even kort uitgelegd wat toch moeilijker bleek dan gedacht want ja, hoe vertaal je spijkerpoepen nou in het portugees. Mijn eerste onderdeel werd de verkleed estafette en op het eerste gezicht leek mij dit een niet al te moeilijke opgave maar voor een vierjarige bleek dat wel degelijk het geval te zijn. Paloma, een bijdehand wurmpie van 4 keek met een hopeloze blik van de berg kleren naar mij terwijl Matheus met zijn steevast optimisme zich de berg kleren meester probeerde te maken. Maar alles aan en dan…..een stuk rennen met een pet voor je ogen en een broek op half 7 is zeker niet eenvoudig. De winnaar werd uiteindelijk Carlos die het als enige presteerde alles alleen aan en uit te krijgen en de 10 meter met kleren te rennen. Tijdens de volgende ronde hielp ik bij de waterbakken voor het snoephappen. Een zeer geliefd onderdeel, zeker onder kinderen waar snoep nog een echt luxe goedje voor is. Maar ja, daar moet je dan wel iets voor doen. Je hoofd in een bak met water, O.K. maar dan happen zonder dat daarna het water uit je neus spuit. Natalia (6 jaar) en Josiani (7 jaar) leken er helemaal klaar voor. Ieder gebruikte zo zijn eigen strategie. Natalia begon na het startsein als een gek te drinken en eens kom je er natuurlijk dan wel. Josiane gebruikte haar "onderwater" techniek, opgedaan tijdens haar zwemlessen, en behaalde hiermee de overwinning. Het resultaat was 2 buikjes gevuld, één met water en één met snoep. Het volgende spelletje was beslist dé favoriet want daar kwam qua snoep iedereen aan zijn trekken. Twee grote goyabada spekken aan een touwtje en snoeien maar. Je verbaast je op zo''n moment over sommige kinderen zoals Gerlain die normaal zo''n half uur over een bord eten doet en zich nu, met een snelheid van gemiddeld 1 spek per 5 seconden, de grootste "spekken-vreter" van Pinokio mag noemen.

  Bij het zaklopen zette Adriaan (8 jaar), meestal niet de snelste van het stel, zijn beste beentjes voor en hopte al zijn tegenstanders onder luide aanmoediging eruit. Door al dat gehop was hij echter tot groot vermaak van de toeschouwers, zijn broek onder in de zak verloren maar dat weerhield Adriaan er niet van om als eerste zijn welverdiende prijs, een grote lolly, in ontvangst te nemen. Het spijkerpoepen leidde tot heel wat gegiebel want het is wel een grappig tafereeltje natuurlijk, met zijn tweetjes boven zo''n fles hangend.

  De middag werd uiteindelijk zeer geslaagd afgesloten en ik hoop dat de kinderen er net zo van hebben genoten als ik!

  Janet
  Vrijwilligster